June 23, 2013

Jerebu & kesan terhadap manusia serta alam sekitar!!!

Assalamualaikum...

Saya terpanggil untuk menulis tentang isu hangat yang menjadi bualan ramai kini memandangkan keadaan semakin agak kritikal so perlu kita ambil langkah berjaga2...tambahkan pengetahuan semasa berkaitan isu hangat ini...lakukan langkah pencegahan...apa yang patut kita buat...ikhtiarkanlah sewajarnya.

Tadi suami beria2 hendak membeli Nasal Mask(penutup hidung) tapi hampa 4 kedai/farmasi pergi sudah habis terjual...emm musim begini jualan mask mesti paling laku...tapi itu cuma langkah pencegahan dari luar...di kawasan kediaman saya sendiri...Semenyih pun mulai berjerebu memang sudah ketara kelihatan....apa lagi kami mengurangkan aktiviti luaran mulai berkutkuasa serta merta.

Nasib baik di rumah stok ALPHA LIPID LIFELINE memang ada sentiasa untuk jualan...jadi terkini memang kerap bagi kat anak2 sebab tanda2 demam,batuk mula berjangkit satu demi satu kat anak2... yang besar dah pesan jadikan amalan kalau tak memang anak2 ni tidak terbuat kalau tidak dipesan dan ditanya juga dipantau...langkah pencegahan dari dalam sangat penting kini untuk famili saya juga anda yang perlukan produk hebat seperti ALPHA LIPID LIFELINE!!!

Sebenarnya agak susah untuk mencegah jika sudah menghidap penyakit... tidak dimulakan lebih awal tapi sekurang2nya dpt mengelakkan dari ianya melarat lebih teruk.Alhamdulillah ibu masih kuat tidak terjejas...kalau tidak dulu ibulah yang paling mudah terkena batuk , demam,selesema juga sesak nafas...namun selepas mengamalkannya secara konsisten lebih 4 tahun ALPHA LIPID LIFELINE...sangat besar perubahan tahap kesihatan...penyakit berangkai2x dah jarang nak menjengah.


Ok kita lihat kesan jerebu kepada manusia dan alam sekitar...secara slideshow.
1)Sila klik di sini

2)Isu jerebu sehingga 23 Jun 2013...hari ini di Muar IPU bacaan sehingga 700 lebih...

Bacaan IPU 350 iaitu melebihi paras bahaya dirakam di sekitar bandar Muar


TAHUKAH anda fenomena panas yang melanda bumi boleh mendatangkan kesan secara langsung dan tidak langsung kepada kesihatan manusia?

Kesan langsung berkaitan dengan peningkatan suhu panas manakala kesan tidak langsung adalah disebabkan cuaca panas seperti kejadian jerebu dan kemarau hingga menyebabkan berlakunya kekurangan bekalan air untuk minuman dan pertanian.

Bagi negara yang beriklim khatulistiwa, fenomena cuaca panas tidak menunjukkan kesan yang besar disebabkan adaptasi penduduknya adalah lebih baik berbanding mereka yang menetap di negara beriklim sejuk.

Sebagai contoh, semasa berlaku fenomena El Nino pada 1997 dan 1998, negara kita pernah mencatatkan suhu maksimum sehingga 41 darjah Celsius. Bagaimanapun kesan akibat suhu panas ini adalah tidak begitu ketara.

Kini negara berhadapan dengan masalah jerebu yang boleh menyebabkan penyakit seperti serangan asma, gangguan mata dan jangkitan saluran pernafasan (URTI).

Ketika berlakunya fenomena cuaca panas orang ramai dinasihatkan supaya mengamalkan pemakanan seimbang dan meminum air dengan lebih kerap serta sentiasa menjaga kesihatan badan.

Apa itu jerebu ? 

Jerebu adalah keadaan di mana kualiti udara yang tidak baik dengan kehadiran partikel di atmosfera yang akan mengurangkan jarak penglihatan.

Ia disebabkan oleh campuran konsentrasi bahan pencemar udara yang tinggi yang dilepaskan merata-rata dan menyerap sinaran matahari di atmosfera.

Apakah bahan pencemaran udara yang bertanggung jawab kepada kesan kesihatan semasa jerebu ?
Bahan utama pencemar udara semasa jerebu termasuk:

Bahan partikel yang berukuran kurang dari 10mm/m3 diameter
Ozon
Gas Karbon monoksida
Gas Nitrogen dioksida
Sulfur dioksida

Indeks Pencemaran Udara (IPU) dan Kesan Kesihatan Apakah Indeks Pencemaran Udara?

IPU ialah indeks yang dibentuk berdasarkan kepada lima bahan pencemar udara seperti yang di atas untuk menunjukkan status kualiti udara dan hubungannya kepada kesihatan dalam pemahaman yang mudah untuk mengambil tindakan seterusnya.

Nilai IPU
Status Kualiti Udara, Diskripsi

0 hingga 50 > Baik
51 - 100 > Sederhana
101 - 200 > Tidak sihat
Kumpulan berisiko mungkin terjejas
201 - 300 > Sangat tidak sihat
Orang ramai terjejas
Lebih daripada 300

Apakah kemungkinan kesan jerebu ke atas kesihatan ?

Kesan jerebu ke atas kesihatan dikaitkan dengan tahap keterukan status kualiti udara. Semakin tinggi tahap IPU, semakin bertambah kesannya kepada kesihatan .

Faktor-faktor lain seperti jangka masa dan intensiti aktiviti luar, tabiat merokok, umur, dan status kesihatan seseorang individu memainkan peranan penting dalam memberi kesan kepada kesihatan .

Kemungkinan kesan kesihatan termasuk;

Kesukaran untuk bernafas
Serangan jantung
Gatal-gatal pada tekak
Gatal-gatal pada mata
Jangkitan pada bahagian
atas saluran pernafasan
Gatal-gatal pada kulit

Langkah penjagaan Penutup hidung (nasal mask) mesti digunakan jika indeks pencemar udara (IPU) melebihi 200.

Bagaimanapun bagi mereka yang berisiko tinggi seperti pesakit lelah, jantung dan paru-paru serta warga emas dan kanak-kanak, adalah dinasihat memakai penutup hidung walaupun IPU lebih rendah daripada itu.
Orang ramai juga dinasihatkan minum air yang banyak, basuh bahagian tubuh terdedah kepada jerebu dan kurangkan aktiviti di luar rumah.
Perokok juga dinasihatkan tidak merokok apabila keadaan udara berada pada tahap tidak sihat iaitu IPU melebihi 100.

Rujukan:UM/23 jun 2013.

Tindakan semasa jerebu?
Apa langkah pencegahan yang patut kita lakukan???Produk ALPHA LIPID LIFELINE sangat membantu di musim2 keadaan jerebu yang semakin meningkat tahap bacaannya...kerana ia berfungsi meningkat tahap antibodi badan kita...dan sudah terbukti dengna beribu2 testimoni ia dapat merawat penyakit berkaitan demam,batuk,selesema,radang paru-paru,asma,sakit jantung.

Saya sendiri sebagai pengamal 4 tahun lebih merasai kehebatan produk ini sehingga menjadi pengamal tegar untuk mengelakan masalah kesihatan dulu yang selalu bertandang seperti demam,batuk juga selesema juga mudah sesak nafas...Alhamdulillah sangat besar nikmat kesihatan yang dapat dinikmati kini...dan dengan keadaan jerebu agak membahayakan kesihatan sangat wajar  & perlu untuk penambahan skop ALPHA LIPID LIFELINE...CEGAH SEBELUM TERLAMBAT!!!


Best Regards:~Wellness Consultant House Alpha Lipid & SD2 Club~
~Hasira / ID:186227 / HP:013-6406625~
~Emel:sirasain_homebiz@yahoo.com~
~Blog : http://alphalipid-powerbiz.blogspot.com/
~Web Company : http://www.newimageasia.com.my/
~Facebook :HOUSE OF ALPHA LIPID & SD2

1 comments:

Jalal boy said...

Assalamualaikum WBT dan Salam Sejahtera

Satu gmenarik mengenai Jerebu. Jemput ke blog saya Jalalboy mengenai Tindakan Semasa Jerebu

 
Designed by Whitey Mommy