May 19, 2012

Menu Seminggu SD2

Assalamualaikum...
In detail saya kongsikan antara menu seminggu yang di ambil oleh suami yang bermula pada 7 Mei lalu hingga 14 Mei tanpa bertangguh lagi disebabkan banyak masalah kesihatan mula mengundang.

Hasil selepas seminggu baru membuat timbangan(jangan lak teruja tiap2 hari nak timbang)...2 kg berjaya diturunkan so dari 80 -78kg!!!

Untuk minggu pertama biasanya badan memerlukan masa untuk membakar lemak2 degil terutama jika kita dari kategori susah menurunkan berat badan(perlu sertai dgn cuka epal)namun perubahan inci telah dirasai berlaku tanpa anda sedari sebenarnya seperti yang berlaku pada suami saya...hohoho... dia tak sedar setiap inci dari badannya telah mengecillllll.

Apa yang penting untuk newbie yang nak mencuba program ini...belajarlah sedikit sebanyak membaca tentang program ini...apa yang boleh dan yang tidak boleh...memahami dan selalu membaca fakta nutrisi terutama food yang berlabel bermakna lebih senang anda merujuk kandungan karbohidrat.

Biarlah pelaburan anda berbaloi dan setimpal hasilnya....anda fahami program diet sd2...insya-allah berat ideal yang anda idam2kan selama ini akan lebih mudah tercapai...sertai kesabaran terutama di minggu pertama dan kedua(harus ketat & bukan selamanya anda meninggalkan nasi yg menjadi makanan rutin terutama lidah kita sebagai orang Melayu)...haruslah menahan godaan terutama makanan yang berkarbohidrat tinggi seperti nasi,mee,bihun,pasta,laksa dan sebagainya untuk minggu2 terawal.

Tak lupa juga fahami kenapa buah2an dan makanan bergula ,berkafein bahkan yang berlemak menjadi terlarang sewaktu dalam tempoh ini!!!

Kenapa air minuman anda perlu mencukupi 2 liter  @ bersamaan 8 gelas sehari dan jika lebih tidak menjadi masalah???

Fahami juga sewaktu anda masuk kepada fasa pengekalan berat badan...perubahan pengambilan makanan juga tidak terlalu ketat semasa tempoh induksi iaitu mencapai 80 gm karbohidrat & bagaimana ingin mengekalkan berat badan selamanya.

Ketahui kenapa mereka yang menjalani plan ini telah berjaya mencapai berat ideal masing2...ada yg berjaya dgn 2 tin, 4 tin sebulan utk 10 kg, 30 kg utk sebulan ,paling maksima yg mengorder sehingga 8 tin dan bermacam2 testimoni lagi???

Paling hebat direkodkan 64 kg untuk sebulan...dan hampir keseluruhan mereka ini kesan penurunan sekata dengan ketegangan kulit tanpa kesan kendur & sebagainya...syarat protein cukup diambil!!!

Selepas berhenti minum sd2...boleh ke berat maitain aje...ini yg penting sebenarnya!!!

Apakah cara mengekalkannya??? Mungkin di lain entry saya kupaskan topik itu pula ya....

Berikut adalah contoh menu selama 1 minggu...Contoh pengiraan adalah berdasarkan anggaran karbohidrat dalam makanan anda yang dibenarkan sehari adalah maksima sehingga 35 gm karbohidrat;

FAKTA PENTING;
2 skop SD2 =1.5 gm karbohidrat X 4 kali pengambilan = 6 gm karbohidrat utk SD2(35 gm -6gm = 29 gm dari food yang lain)

1)Menu Breakfast(6gm karbohidrat)

2 biji telur rebus = 1-2gm
1/3 cawan asparagus = 1gm
1 biji tomato = 5gm
1 cawan teh hijau tanpa gula = 0gm

2)Menu Lunch(11 gm karbohidrat):
Note;Makanan dari kedai di tempat kerja

2 ketul ayam goreng tanpa kulit = 0 gm
1 ketul fishcake =  bawah 6 gm
Campuran kubis dan carrot = 5gm
Cukupkan 3 gelas air kosong sekurang2nya

3) Menu Dinner(10 gm karbohidrat)

1 ketul ikan tongkol masak sambal = 4 gm
Campuran timun & tomato =  6 gm
Cukupkan 3 gelas air kosong sekurang2nya

4)Supper;Memadai ambil 2 skop sd2 tanpa hidangan


Gabungan karbohidrat untuk menu  diambil sehari  = 33 gm
***dikira pasti menjadi menu yg diambil dan pasti pembakaran lemak sedang berlaku pada hari itu!!!

Antara lain2 menu sepanjang 1 week yang saya olah sendiri mengikut kesuaian menu diet dengan sd2 adalah seperti foto dibawah dan lain2 termasuk  banyakkan jenis salad sayur mentah yang dicampur cuka epal pun boleh @ sedikit mayonese jenama Heinz paling sikit karbo,telur omelette bercendawan serta crabstik(hadkan ketul aje utk crabstik or tukar udang or ayam),steak daging bersos tomato,light coleslow(kubis + karot),ikan selar goreng,tomyam seafood,sup tulang,cauliflower kukus,popia udang istimewa tanpa kulit popia(diganti dgn kulit kubis cina yg dicelur hingga lembut),yang dibeli sosej daging& ayam RAMLEE(hadkan sehingga 3 ketul) dan ayam roasted TESCO(1 ekor pun boleh ratah tau..klu suka janji buang tang lemak mcm kulit..yg Kenny Rogers pun boleh)!!!

Manakala sup kambing,daging panggang,mix salad,smoke salmon,tiram rebus + perahan lemon(dimakan masa hubby out station di JB selama 3 hari).Itupun dia boleh "terambil kafein" iaitu kopi  tanpa gula.Ada yang berpendapat mengatakan boleh mengambil kafein sehari sekali namun saya cadangkan anda berhenti utk minggu pertama juga kedua.Minuman panas paling baik adalah green tea semasa  tempoh berdiet.

AYAM BAKAR MUDAH TANPA KULIT

SALAD TUNA IN OLIVE OIL(AYAM BRAND)
SUP SAYUR WITH CRABSTIK
SEAFOOD NABE ALA JAPANESE STYLE

p/s;mudah2an dengan panduan yang saya kongsikan di atas anda sebagai pengguna SD2 lebih memahami panduan makan dari segi pengambilan karbohidrat yg dibenarkan. Mungkin sebelum ini ada yang pernah mengambil produk ini tapi tidak berhasil...buatlah kajian secara detail dgn merujuk kepada pengedar2 seperti saya.Di lain waktu insya-allah saya kupaskan topik menu sd2 & perubahan yg berlaku pada suami saya di minggu kedua pula.

Berita baik ahli baru yang mendaftar dgn HOUSE OF ALPHA LIPID & SD2...anda akan diberi menu sedetailnya jika memerlukan dan masih blur tentang penyediaan menu.

Sekian.

NOTA:
***Elakkan juga hidden karbo yang mungkin anda akan terambil dari sos cili,tomato yang mengandungi kandungan karbo juga gula yg tinggi biasanya.
***Pastikan anda sentiasa alert membaca label nutrisi pada produk yg dibeli.
***Ketahui pra kelayakan untuk berdiet bg wanita & lelaki sedikit berbeza.
***Ketahui makanan yang lebih pedas membuat pembakaran lemak semakin bagus tapi awasi gula tersembunyi(masak sendiri lagi bagus)
***Extra exercise yang dilakukan bermakna anda akan mendapat extra "bonus weight loss"..rajin2kanlah.

AYUH BERMULA SEKARANG BERSAMA PLAN DIET SD2,DAPATKAN BERAT IDEAL ANDA TANPA BERTANGGUH LAGI!!!

Best Regards:
~Wellness Consultant House Alpha Lipid & SD2 Club~
~Hasira / ID:186227 / HP:013-6406625~
~Emel:sirasain_homebiz@yahoo.com~

0 comments:

 
Designed by Whitey Mommy