May 7, 2010

KHASIAT APPLE CIDER VINEGAR!!!

Assalamuaalikum.....


Hari ini saya nak berkongsi kebaikan cuka epal...sebelum ini suami saya memang mengamalkan kerana sudah maklum akan khasiat kebaikannya....namun sejak SLIM DIET 2 dilancarkan dan mula mendapat perhatian ramai...nama APPLE CIDER VINEGAR/CUKA EPAL ini semakin glamour pula jadinya.
Mungkin di luar sana masih ramai yg tidak mengetahui khasiatnya yang membantu dengan lebih cepat bila diminum dengan SD2 untuk  proses memecahkan molekul lemak bagi proses metabolisme.

Jom kita baca sedikit cerita berkenaan cuka ini dna kaitannya dengan penggunaan SD2 teutama bagi yang mengalami penurunan agak perlahan....kerana setiap orang berbeza proses metabolisme yang terjadi dalam badan masing2.


Kenapa Perlu mengambil Apple Cider Vinegar dan kaitannya dengan Slim Diet2???

Cuka epal (Apple Cider Vinegar) memang sudah diketahui mempunyai banyak khasiat sejak dulu lagi. Ia telah lama digunakan sebagai tonik kesihatan sejak beribu tahun oleh orang- orang Greek dan Mesir.

Cuka epal ialah sejenis cuka yang diperbuat daripada bahan yang diproses dengan fermentasi yang mana gula di dalam air buah epal dipisahkan oleh bakteria dan ragi yang berwarna kuning keemas-emasan dan dijual dalam bentuk semula jadi.

Cuka epal sering digunakan untuk tujuan kesihatan selain daripada digunakan dalam masakan. Ia mula popular setelah Dr D.C. Jarvis, penulis buku kesihatan, mengesyorkan cuka epal diminum setiap hari sebagai “home cure” (ubat di rumah).

Sebenarnya badan kita berfungsi paling optimum apabila pH darah berada dalam keadaan sedikit alkali, yaitu diantara pH 7.35 dan 7.45. tetapi akibat pemakanan yang kita ambil, tekanan, kurang senaman dan pencemaran, kebanyakan orang mempunyai darah yang sedikit berasid. Badan berasid juga diakibatkan diet yang kaya dengan daging atau karbohidrat terproses dan rendah serat.

Jika anda sukar mengurangkan berat badan dibanding orang lain, badan anda mungkin berada dalam keadaan asidik yang tinggi. Apabila badan anda berasid, ia akan secara semulajadi melakukan apa sahaja untuk melindungi dirinya - termasuk untuk menyimpan air dan lemak berdekatan dengan anggota badan untuk melindunginya dari asid.

Minum cuka (apple cider vinegar) adalah cara paling mudah untuk membantu mengurangkan berat badan kerana ia bukan sahaja membantu penghadaman dan penyerapan nutrien (bukan lemak), cuka juga dapat mengimbangkan keseimbangan asid-alkali badan anda. Cuka membantu mempercepatkan metabolisma untuk menyingkir lemak terkumpul pada badan anda.

Cuba mengambil SD2 dengan apple cider vinegar dan ketostix anda menjadi pink dengan cepat.


Antara Khasiat Apple Cider Vinegar :

* Membantu mencairkan darah dan meleraikan paras kalori serta gula secara efisien.
* Melindungi organ hati dari keracunan serta mengelakkan masalah hati.
* Mengaktifkan metabolisma dan sel-sel dalam badan serta dapat menghapuskan elemen toksid dalam badan.
* Membantu bagi mereka yang ada masalah sembelit.
* Memecahkan molekul lemak dan secara tidak lansung membantu proses penurunan berat badan.
* Memperbaiki masalah sistem kencing.
* Memecahkan kandungan batu karang dalam buah pinggang dan pundi kencing


***Anda dinasihatkan HANYA mengamalkan/gunakan cuka epal ini sekali atau dua kali sehari sahaja...sebanyak 1 sudu kecil dicampur secawan air diminum selepas makan...JANGAN TERLEBIH SUDAHLAH!!!

***Harga sebotol cuka epal HEINZ seperti di atas yang kami beli adalah dgn 946ml berharga RM9.90 di pasaraya Bintang dan mungkin berbeza mengikut jenama boleh didapati di pasaraya spt besar Tesco,Jusco atau farmasi2 terpilih sahaja...***


p/s:JIKA ANDA ANDA BERMINAT????

  "DELIVERY SELURUH MALAYSIA MAHUPUN KELUAR NEGARA & KEAHLIAN SERTA MERTA BOLEH DIURUSKAN"

Sumber rujukan:
1)http://altmedicine.about.com/od/applecidervinegardiet/a/applecidervineg.htm
2)http://www.myhealthportal.net/pages/Apple-Cider-Vinegar-.html
3)http://sitik.wordpress.com/2009/12/26/khasiat-cuka-epal/

Best Regards:
~Consultant Alpha Lipid & SD2~
~Hasira/ID:186227(013-6406625)~
~Fix phone/Fax:03-89203877~
~Emel:sirasain_homebiz@yahoo.com~

2 comments:

Anonymous said...

Dalam internet ada perbalahan mengenani status halal atau haram apple cider vinegar. Argument banyk kepada pemprosesan nya.

How sure are u heinz is halal ?

TQ

Anonymous said...

nih ade link untuk senarai makanan yang berstatus halal yg diimport dan dijual di supermarket..

http://www.scribd.com/doc/18200126/Halal-Food-Products

Apple cider vinegar jenama heinz ada dalam senarai..

page 4/9.. line no. 4

TQ

 
Designed by Whitey Mommy