May 4, 2009

Usus anda bermasalah???

Salah satu tanda penyakit berkaitan usus bertoksin ialah sembelit dan boleh meyumbang pelbagai jenis penyakit lain lagi. Oleh itu ia tidak boleh dipandang rendah atau dianggap remah-temeh.

Sebelum itu kita kena tahu terlebih dahulu tanda2 usus besar yg sihat macamana???

 1. Buang air besar 2-3 kali sehari.(sehari sekali pun dah ok)
 2. Air besar haruslah dibuang selepas makan.
 3. Pembuangan air besar mestilah lancar dan senang.
 4. Najis mestilah berwarna perang,panjang,berdiameter besar dan lembut.
 5. Najis mestilah terapung di permukaan air.
 6. Najis mestilah tidak berbau.
 7. Najis mestilah hancur semasa tarik air/flush.

Info tambahan yang terbaru ku dapat...

"Menurut kajian berkenaan usus manusia oleh pakar, anggaran 6-10 paun najis akan terlonggok di dalam usus walaupun kita membuang air besar setiap hari. Mungkin kita tidak sedar bahawa ada kemungkinan kita mempunyai masalah usus bertoksin. Najis-najis lama yang tidak dikeluarkan akan mengeras di dalam usus besar dan menjadikan usus semakin sempit. Najis yang berlonggok lama-kelamaan akan meracuni darah di dalam badan."

Tanda usus bertoksin dan bermasalah pula(Ya Allah...hampir 100% simptomnya ada padaku)

 1. Sembelit atau cirit birit berpanjangan.
 2. Sakit kepala yang kerap.
 3. Sering keletihan.
 4. Mudah lupa.
 5. Tidur yang sering terganggu.
 6. Muka pucat dan kusam.
 7. Sakit sendi dan otot.
 8. Kulit bermasalah-jerawat,berbintik,ezema,ruam.
 9. Perut berangin.
 10. Bibir yang kering.
 11. Ulser mulut.
 12. Perut buncit.
 13. Badan dan nafas berbau.

Masalah ini kritikal jika dibiarkan dan boleh mudaratkan hingga terjadinya buasir kepada wanita semasa mengandung dan juga boleh berlarutan selepas kelahiran.Oleh itu semoga segala permasalahan bagi mereka yg hadapi ini,harap2 info ini dapat membantu serba sedikit dan akan ditambah jika ada maklumat baru!!!

Feedback berkenaan sembelit yang diterima dari emel perseorangan mengenai pertanyaan berkait rapat tentang masalah sembelit yang ditulis khas dari blog peribadi mendapat perhatian saya walau bukan seorang pakar cuma sekadar berkongsi rasa bila kita dilema masalah kesihatan yang berpanjangan ini...macam saya bertahun2..sejak dari melahirkan anak yang pertama...sembelit teruk kini dah hampir 10 tahun...baru jumpa penawar yang mujarab.

Testimoni diri sendiri menguatkan keyakinan diri tentang susu ajaib ini dan keazaman untuk berkongsi cerita dengan mereka di luar sana yang mempunyai masalah yang sama.Bila bersembang2 dengan mak dalam telepon 2 hari lepas..dia pun mengiyakan....senang katanya nak tunaikan hajat....Alhamdulillah bila mak sendiri pun menyedari kehebatan susu ajaib ini...siap dah pesan kat adik kat Muadzam minta bawa balik(wakil dealer terbaruku).

Alhamdulillah masalah ususku dapat diperbaiki sedikit demi sedikit dan saya dapat menunaikan hajat tanpa kerisauan..tanpa menghitung hari....tanpa makan berserat..kalau terlupa aduihhhh(oatku masih bersakibaki...dah tak ambil utk breakfast..cukup dgn 1 skop susu kolostrum ini)dan trauma sakit dulu2 semakin hilang.Badan yang dulu bertoksin(bila lama2 tak boleh qada hajat) boleh dilihat dari jerawat2 yang tumbuh penuh dibelakang badan kian beransur hilang.....tanpa saya sedari sebenarnya...tak termasuk sakit2 lain lagi yang menjadi punca2 penyumbang dan berkaitan dari masalah usus .

Insya-allah Alpha lipid menjadi penyelesaiannya dan sebaik2 doktor adalah diri anda sendiri!!!

0 comments:

 
Designed by Whitey Mommy